Soorten pannen

Laten we eens een kijkje nemen bij de diverse soorten pannen die er zijn om ons te helpen bij het creëren van heerlijke gerechten in de keuken.

Braadpannen

Een braadpan, met zijn dikke bodem en hoge zijwanden, is de ideale keuze voor langzaam garen en het ontwikkelen van rijke smaken in stoofschotels en suddergerechten.

Dutch Oven

Gietijzeren pannen voor alle warmtebronnen en buitengebruik. Verkrijgbaar met of zonder coating en geschikt voor braden, koken, stoven, frituren en suddergerechten.

Grillpannen

Een grillpan, met de karakteristieke grillstrepen, kan je gebruiken voor het grillen en roosteren van voedsel. Deze pannen geven een knapperige structuur aan het voedsel.

Hapjespannen

Een hapjespan, met vlakke bodem en hoge zijwanden, is erg veelzijdig in gebruik. Geschikt voor roerbakken, stoven en sudderen van gerechten.

Koekenpannen

Een koekenpan, eventueel voorzien van een handige anti-aanbaklaag, is perfect om burgers te bakken, pannenkoeken te flippen .

Paellapannen

Veelzijdige pan uit staal of gietijzer met vlakke bodem voor het bereiden van paella, rissoto, roerbakgerechten en gelijkmatig grillen van groenten.

Pannenkoeken
pannen

Met een pannenkoekenpan met vlakke bodem en lage randen kan je makkelijk heerlijke pannenkoeken bakken.

Steelpannen

Een steelpan is een klein maar veelzijdig pannetje geschikt voor een breed scala aan kooktaken en een onmisbare soort pan in elke keuken.

Wokpannen

Een wokpan, met zijn hoge zijkanten en gebogen vorm, biedt een snelle en gelijkmatige warmteverdeling, waardoor je snel roerbakgerechten kunt bereiden.

Meest gebruikte soorten pannen

Laten we beginnen met een klassieker: de koekenpan. Deze veelzijdige pan is ideaal voor het bereiden van gebakken burgers, pannenkoeken en het aanbraden van noten. Een goede koekenpan heeft meestal een anti-aanbaklaag, zodat je minder olie of boter hoeft te gebruiken en je gerechten gemakkelijk kunt omdraaien. Gietijzeren koekenpannen zijn ook populair vanwege hun goede warmteverdeling en duurzaamheid.

Voor sauzen is een steelpan een onmisbaar keukengerei. Deze pan heeft een lange steel en een diepe bodem, perfect voor het bereiden van kleine hoeveelheden vloeistoffen. Een steelpan is handig voor het verwarmen van melk, het smelten van boter, het maken van pudding van sauzen. Het is vaak gemaakt van roestvrij staal, dat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Als je van de Italiaanse keuken houdt, dan is een pastapan een must-have. Deze pan heeft een grote capaciteit en een geperforeerde inzet, waardoor je de pasta gemakkelijk kunt koken en afgieten zonder gedoe met een apart vergiet. Pastapannen zijn er in verschillende maten en materialen, zoals roestvrij staal en aluminium.

Voor het bereiden van heerlijke stoofschotels en suddergerechten is een braadpan de ideale keuze. Deze pan heeft een dikke bodem en hoge zijwanden, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en vastgehouden. Hierdoor kunnen smaken zich ontwikkelen en je voeding langzaam gaar worden. Gietijzeren braadpannen zijn bijzonder populair vanwege hun uitstekende warmtebehoud en duurzaamheid.

Voor gezonde en knapperige groenten is een grillpan een geweldige aanvulling op je keukenarsenaal. Deze pan heeft ribbels op het kookoppervlak, waardoor je gerechten die karakteristieke grillstrepen krijgen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten pannen die er zijn. Of je nu een beginner bent in de keuken of een doorgewinterde chef-kok, er is altijd een pan die past bij jouw kookstijl en voorkeuren. Dus ga op ontdekkingstocht en laat je culinaire creativiteit de vrije loop met deze fantastische keukentools!