Materiaal

PFAS-vrije pannen zijn in allerlei verschillende materialen te verkrijgen en bevatten geen giftige en chemische stoffen. Enerzijds kan je kiezen voor pannen zonder anti-aanbaklaag, want deze zijn eveneens PFAS-vrij.

Heb je toch liever een pan met een anti-aanbaklaag dan is de keuze ook best groot. De anti-aanbaklaag kan gemaakt zijn uit verschillende materialen die stuk voor stuk vrij zijn van PFAS. Voorbeelden van zulke materialen zijn keramiek, gietijzer, emaille, plaatstaal en RVS of roestvrijstaal.

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en zijn specifieke eigenschappen. Heb je nog geen idee welk materiaal van de pan of type anti-aanbaklaag het beste bij jouw kookkunsten past? Neem dan zeker onderstaande info over alle verschillende materialen zeker een keertje door. Je vindt bij elk materiaaltype meteen ook een ruim aanbod van dergelijke pannen terug.

Emaille

Glas op basis van ijzer dat de smaak en textuur van voeding goed behoudt.

Gietijzer

Poreus materiaal dat je van een natuurlijke anti-aanbaklaag moet voorzien (olie) en warmte gelijkmatig verdeeld.

Keramisch

Keramiek houdt warmte lang vast, brandt minder snel aan en is gladder dan andere materialen.

Zonder anti-aanbaklaag

Om etenswaren snel dicht te schroeien en voedingswaarden en sappen te behouden.

Plaatstaal

Duurzaam materiaal uit staal en ijzer geschikt voor bakken op hoge temperatuur.

RVS

Hittebestendig materiaal dat een leven lang meegaat en makkelijk in onderhoud is.