Gietijzer pannen

Gietijzeren pannen zijn ook een erg populaire keuze die al meer dan twee eeuwen mee gaat. De pannen zijn gemaakt van zeer sterk ijzer materiaal. De anti-aanbaklaag van gietijzeren pannen moet je zelf creëren. Dit kan je doen met behulp van koolzaad-, zonnebloem-, lijnzaad- of arachideolie.

Le Creuset Signature braadpan
  • Gietijzeren pan
  • Emaille anti-aanbaklaag
  • Gewicht: 6,125 kg/inhoud: 6,7 liter (28Ø)
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes

Verkrijgbaar bij

bol.com (€255,30)
BK Bourgogne braadpan groen
  • Gietijzeren pan
  • Emaille binnenkant
  • Gewicht: 6,85 kg/inhoud: 6,7 liter (28Ø)
  • Geschikt voor alle warmtebronnen (behalve bbq)
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes

Verkrijgbaar bij

bol.com (€99,00)
Staub braadpan
  • Gietijzeren pan
  • Emaille coating
  • Gewicht: 6,9 kg / inhoud: 6,7 liter
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes
Koock Amsterdam skillet gepolijste gietijzeren koekenpan Ø30
  • Gemaakt uit gietijzer
  • Geen anti-aanbaklaag
  • Geschikt voor alle warmtebronnen en open vuur
  • Gepolijste binnenkant waardoor inbranden niet nodig is
  • Gewicht: 3,5 kg
  • Ook verkrijgbaar met diameter van 25 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,95)
Koock Amsterdam grillpan
  • Gemaakt uit gietijzer
  • Volledig geëmailleerd
  • Afgewerkt in mat blauw
  • Geschikt voor alle warmtebronnen en open vuur
  • Gewicht: 2,4 kg

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,95)

Voordelen van gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen hebben vele voordelen:

  • Zeer duurzaam materiaal;
  • Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee;
  • Houdt warmte zeer goed vast en verbruikt daardoor minder energie;
  • De warmte wordt gelijkmatig verdeeld;
  • Geschikt voor alle soorten vuur, open vuur en ovens;
  • Je hebt niet per sé olie nodig om eten te bereiden;
  • Gebruik je wel olie, dan zal de anti-aanbaklaag steeds beter worden en het bakken makkelijker gaan.

Nadelen van gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen hebben ook wat mindere kantjes en aandachtspunten:

  • Een gietijzeren pan heeft standaard geen anti-aanbaklaag. Deze moet je zelf creëren;
  • Je moet de pan regelmatig opnieuw inbranden;
  • Gietijzer is een zwaar materiaal, waardoor de pannen moeilijker te hanteren zijn;
  • Heeft best wat onderhoud nodig en mag nooit volledig droog zijn (om dit te vermijden kan je de pan regelmatig inwrijven met olie);
  • Gietijzer is gevoelig voor zure ingrediënten.

Let op: indien je een gietijzeren pan hebt met een emaillen lanti-aanbaklaag dan hoef je de pan niet in te branden. Is dat niet het geval dan moet je de anti-aanbaklaag zelf creëren. Dat doe je als volgt:

Gietijzeren pan inbranden

Als jouw gietijzeren pan geen emaillen anti-aanbaklaag heeft, wat bij sommige pannen wel het geval is, dan moet je de anti-aanbaklaag nog eerst zelf creëren. Dit is helemaal niet moeilijk, zeker als je de onderstaande stappen volgt:

  • Stap 1: Maak de gietijzeren pan eerst goed schoon met behulp van water en zeep;
  • Stap 2: Na het schoonmaken is het belangrijk om de pan goed te drogen;
  • Stap 3: Voeg een eetlepel koolzaad-, arachide-, zonnebloem of lijnzaadolie* toe aan de pan;
  • Stap 4: Verspreid de olie vervolgens over de gehele pan en vergeet ook zeker de opstaande randen niet. Zorg ervoor dat je een mooie egale laag verkrijgt en er geen druppels olie achterblijven;
  • Stap 5: gebruik vervolgens wat keukenpapier om de overtollige olie weg te vegen. Na de vorige stap zit er meer dan voldoende olie in de poriën van de gietijzeren pan om deze van een goede anti-aanbaklaag te voorzien.
  • Stap 6: Zet de pan vervolgens op een vuur en laat deze heet worden tot de olie begint te dampen en roken. Laat de pan nog even op het vuur staan en laat ze vervolgens afkoelen.

Stap 6 kan je ook vervangen door een andere manier. Hiervoor heb je een voorverwarmde oven nodig. Leg de gietijzeren pan ondersteboven op de hoogst mogelijk positie in een op 250°C voorverwarmde oven. Eventueel kan je onderin de oven wat aluminiumfolie leggen om eventuele oliedruppels op te vangen. Na een uurtje kan je de pan uit de oven halen en deze laten afkoelen.

Bovenstaand proces moet je minstens 5 maal herhalen bij een niet geëmailleerde gietijzeren pan. Na de eerste maal inbranden en nadat de pan is afgekoeld kan je steeds starten vanaf stap 3. Het is dus niet nodig om telkens de pan weer schoon te maken!

Heb je een gietijzeren pan op het oog of reeds gekocht, check dan zeker of er al dan niet een emaillen anti-aanbaklaag in de pan aanwezig is!

Welke olie mag je gebruiken om een gietijzeren pan in te branden?

Om een gietijzeren pan in te branden is het belangrijk om een geschikte olie te gebruiken. Er zijn verschillende oliën geschikt om een gietijzeren pan in te branden. De olie moet neutraal zijn en bestand zijn tegen hoge temperaturen. Enkele voorbeelden van dergelijke oliën zijn:

  • Arachideolie
  • Zonnebloemolie
  • Lijnzaadolie
  • Koolzaadolie
  • Canola olie
  • Avocado olie

Let op: Gebruik nooit olijfolie om een gietijzeren pan in te branden. Olijfolie is niet neutraal en is niet bestand tegen hoge temperaturen.

Kan een gietijzeren pan op inductie?

Een gietijzeren pan is geschikt om te gebruiken op alle soorten warmtebronnen waaronder ook inductie. Een gietijzeren pan is zelfs zeer geschikt voor inductie vanwege zijn ferromagnetische eigenschappen.

Het gietijzer kan makkelijk magnetisch worden waardoor er snel en veel wrijving met het magneetveld van een inductievuur ontstaat. Dit heeft als voordeel dat er snel warmte zal ontstaan.

Mijn gietijzeren pan is roestig; wat nu?

Een vaak terugkerend probleem bij gietijzeren pannen is roestvorming. Een gietijzeren pan die roest is te wijten aan slecht onderhoud, vaak door onwetendheid. Zoals je eerder kon lezen is het belangrijk om de gietijzeren pan NOOIT droog weg te zetten. Wrijf de pan voor het wegzetten dus lichtjes met een geschikte olie in. Op die manier zal de gietijzeren pan niet gaan roesten.

Wist je dat niet en ziet jouw gietijzeren pan er roestig uit dan kan je dit op de volgende manieren oplossen:

Bij ernstige roestvorming kan je badje van water en witte azijn gebruiken en de pan hier een tijdje in laten weken. Controleer regelmatig of je de roest ondertussen makkelijk van de pan af krijgt. Is dat niet het geval dan kan je de pan nog wat extra laten weken.

Om de roest er uiteindelijk goed af te krijgen kan je staalwol of schuurpapier gebruiken. Schrob hiermee over de roestvlekken tot deze weg zijn. Het is mogelijk dat je de anti-aanbaklaag hiermee ook (deels) verwijdert. Daarom is het verstandig om de pan naderhand opnieuw in te branden en te voorzien van een nieuwe anti-aanbaklaag.

  • Gietijzeren pan
  • Emaille coating
  • Gewicht: 6,9 kg / inhoud: 6,7 liter
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes