Plaatstalen pannen zijn een erg duurzame keuze. Ze zijn gemaakt uit verschillende metalen legeringen zoals ijzer, chroom en een bepaalde hoeveelheid koolstof. Afhankelijk van het gebruikte soort staal en het koolstofgehalte kan de sterkte of hardheid van de pannen verschillen. Een hoger koolstofgehalte zorgt voor een sterkere pan.
Plaatstalen pannen hebben geen anti-aanbaklaag maar deze kan je wel zelf creëren met behulp van bijvoorbeeld lijnzaadolie of zonnebloemolie. Onderstaand vind je een overzicht van verschillende soorten PFAS-vrije pannen uit plaatstaal.
- Gemaakt van plaatstaal
- Natuurlijke anti-aanbaklaag ontstaan bij gebruik van de pan
- Inbranden voor het eerste gebruik
- Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder oven en inductie
- Verkrijgbaar in verschillende diameters
- 2x koekenpan zonder anti-aanbaklaag (24 & 28 cm)
- Gratis spatel
- Gemaakt van plaatstaal
- Anti-aanbaklaag zonder PFAS
- Geschikt voor elektrisch, gas, keramisch, halogeen en inductie vuur
- Coon touch houten handgreep
- Diameter 31 cm
- Gemaakt van plaatstaal
- PFAS-vrije anti-aanbaklaag
- Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch vuur
- Ook verkrijgbaar in 40 en 60 cm
- Gemaakt van plaatstaal
- Geen anti-aanbaklaag
- Geschikt voor alle vuren, brander, oven en ook inductie
- Ook verkrijgbaar in 36 cm
- Professionele pan
- Gemaakt van plaatstaal
- Creëert eigen anti-aanbaklaag
- Volledig PFAS-vrij
- Populair in professionele keukens
- Geschikt voor elektrisch, gas, keramisch, halogeen en inductie vuur
- Gemaakt uit plaatstaal
- Geen anti-aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen (oven tot en met 230°C)
- Ook verkrijgbaar in 20, 26 en 30 cm
- Gemaakt van plaatstaal
- Geen anti-aanbaklaag
- Geschikt voor elektrisch, gas, inductie en keramisch vuur. Kan ook in de oven.
- Ook verkrijgbaar in 40 cm
- Gemaakt van plaatstaal
- Geen anti-aanbaklaag (inbranden voor eerste gebruik)
- Geschikt voor alle warmtebronnen, ook oven en inductie
- Ook verkrijgbaar in 25 en 30,5 cm
- Gemaakt van plaatstaal
- Natuurlijke anti-aanbaklaag (wordt donkerder)
- Niet geschikt voor de vaatwasser
- Geschikt voor alle elektrisch, gas, keramisch en halogeen vuur (oven tot 180°C)
- NIET geschikt voor inductie
Voordelen van plaatstalen pannen
Plaatstalen pannen hebben verschillende voordelen:
- Geschikt voor bakken op hoge temperaturen;
- Gemaakt uit 99% staal zonder toevoegingen;
- Geschikt voor alle warmtebronnen waaronder ook inductie;
- Staal geleidt de warmte goed.
Nadelen plaatstalen pannen
Plaatstaal heeft vele voordelen maar ook enkele nadelen:
- Plaatstaal is erg zwaar;
- Gevoelig voor roest;
- Niet geschikt voor zure ingrediënten;
- Plaatstaal kan krom trekken bij plotse temperatuurverschillen;
- Anti-aanbaklaag zelf creëren.
Stalen pan inbranden; hoe doe je dat?
Om een plaatstalen pan van een anti-aanbaklaag te voorzien moet je de pan eerst inbranden met behulp van olie. Hiervoor kan je verschillende oliën gebruiken zoals zonnebloem-, lijnzaad- of arachideolie.
Heb je de juiste olie in huis dan kan je via onderstaand stappenplan de plaatstalen pan inbranden:
- Stap 1: Giet een scheutje olie in de pan
- Stap 2: Smeer de olie uit over de gehele pan zodat er een dun laagje ontstaat. Vergeet de opstaande randen niet. Hoe dunner het laagje des te beter het resultaat zal zijn.
- Stap 3: Zet de pan op een vuur en verwarm deze geleidelijk. Wanneer de pan al wat heter is mag je het vuur hoger zetten.
- Stap 4: Zodra de olie gaat roken of walmen dan mag je nog even doorgaan met verhitten tot de pan droog is. Daarna moet je de pan rustig laten afkoelen.
- Stap 5: Maak de pan daarna schoon met behulp van heet water en maak de pan daarna goed droog.
Om het beste resultaat te bekomen is het belangrijk om de bovenstaande stappen nog enkele malen te herhalen. Hoe vaker je de pan inbrandt des te beter het eindresultaat zal zijn. Let er wel op dat je steeds met een dun laagje olie vertrekt.