Roestvrijstalen pannen zijn erg populair bij chefkoks omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen. Daarnaast zijn ze erg duurzaam, bevatten ze geen giftige stoffen en gaan ze heel erg lang mee. RVS pannen hebben geen anti-aanbaklaag maar mits de juiste technieken heb je dit ook gewoon niet nodig.
Verderop vind je alle info en zowel de voor- als nadelen van RVS pannen. Onderstaande kan je alvast verschillende soorten RVS pannen bij de betere pannenmerken ontdekken. De RVS pannen en potten zijn uiteraard volledig vrij van alle soorten PFAS.
- Gemaakt uit aluminium en RVS
- Ceragreen keramische anti-aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Verkrijgbaar met diameter 20, 24 en 28 cm
- Gemaakt van Cromargan RVS
- Keramische anti-aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Beste uit de test van de consumentenbond (2021)
- Verkrijgbaar in 20, 24 en 28 cm
- Gemaakt uit RVS
- Anti-aanbaklaag 3-PLY
- Geschikt voor alle warmtebronnen (oven tot 250°C)
- Beschermd tegen verkleuring & vaatwasserbestendig
- Verkrijgbaar in 24 of 28 cm
- Gemaakt uit Cromargan RVS
- Keramische anti-aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen (oven tot 250°C)
- Ergonomische handgreep
- Afmeting 28 x 28 cm
- Gemaakt uit RVS
- Geen anti-aanbaklaag
- Inclusief glazen deksel
- Geschikt voor alle warmtebronnen waaronder ook oven en inductie
- Verkrijgbaar met diameter van 28 cm
- Wokpan uit RVS
- Geen anti-aanbaklaag
- Gewicht: 2,28 kg
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Inclusief deksel
- Verkrijgbaar in 30 cm
- Kookpan 18 cm (2,3l)
- Kookpan 20 cm laag (3l)
- Kookpan 20 cm hoog (4l)
- Soeppan 24 cm (6l)
- Steelpan 16 cm (1,9l)
- 5 deksels
- Gemaakt uit RVS
- Geschikt voor alle warmtebronnen en downdraft kookplaten
- Inclusief 3 glazen deksels met geïntegreerde luchtkanalen
- Kookpan 20 en 24 cm
- Steelpan 16cm
- Koekenpan 24cm
- Kookpan met rvs deksel 16 cm
- Kookpan met rvs deksel 20 cm
- Kookpan met rvs deksel 24 cm
- Steelpan 16 cm
- Koekenpan 24 cm
- Geschikt voor alle warmtebronnen
Voordelen van RVS pannen
RVS pannen zijn niet alleen een duurzame keuze, ze hebben ook best wat voordelen:
- Roest- en kalkbestendig materiaal;
- Bestand tegen hoge temperaturen;
- Verdeelt en geleidt de hitte gelijkmatig;
- Houdt de warmte goed vast;
- Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder ook inductie;
- Makkelijk te onderhouden;
- RVS pannen gaan een leven lang mee.
Nadelen van RVS pannen
Roestvrijstalen pannen hebben ook enkele nadelen:
- Bakken in een RVS pan vergt wat oefening;
- RVS pannen zijn zwaar;
- RVS pannen hebben niet altijd een anti-aanbaklaag.
Zijn RVS pannen geschikt voor inductie?
RVS pannen zijn net als aluminium en gietijzeren pannen uiterst geschikt om te gebruiken op inductievuren.
RVS pannen inbranden; hoe doe je dat?
Heeft jouw RVS pan een dikke bodem, dan is het mogelijk om deze pan te voorzien van een natuurlijke anti-aanbaklaag. Hierdoor kan je voorkomen dat je ingrediënten aan de pan blijven plakken. Dit is iets waar RVS pannen zeer gevoelig voor zijn, zeker wanneer je niet de meest geduldige chefkok in huis bent.
Om RVS pannen in te branden ga je als volgt te werk:
- Stap 1: Maak de pan eerst goed schoon en droog deze af;
- Stap 2: Zet de RVS pan op het vuur en laat deze geleidelijk aan warm worden.
- Stap 3: Giet vervolgens een beetje olie op het vuur en verdeel de olie over de gehele pan. Een geschikte olie hiervoor is bijvoorbeeld zonnebloemolie;
- Stap 4: Verwarm de pan daarna tot de olie begint te roken;
- Stap 5: Is de pan droog dan kan je het vuur uitzetten en de pan stelselmatig laten afkoelen;
- Stap 6: Maak de pan opnieuw schoon met warm water en een borstel en droog de pan.
Om het beste resultaat te bekomen is het belangrijk om dit proces verschillende malen te herhalen. Gebruik altijd een dun laagje olie om de RVS pan in te branden. Meerdere kleine laagjes olie resulteren in een betere anti-aanbaklaag dan meteen te starten met een dikke laag olie.