Keramische pannen zijn zijn heel erg populair omdat ze een natuurlijke anti-aanbaklaag hebben die volledig vrij is van giftige stoffen. Dit is te danken aan het feit dat de keramische laag van deze pannen gemaakt is uit zand dat op hoge temperatuur gebakken is.
Verderop kom je alles te weten over de voor- en nadelen van keramische pannen, hoe je deze makkelijk en veilig kan schoonmaken en ontdek je hoe je kan voorkomen dat de pan gaan aanbakken.
Hieronder vind je alvast een greep uit het erg ruime aanbod keramische pannen, in diverse soorten en bij verschillende merken. Uiteraard allemaal volledig PFAS-vrij.
- Gemaakt van Cromargan RVS
- Keramische anti-aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Beste uit de test van de consumentenbond (2021)
- Verkrijgbaar in 20, 24 en 28 cm
- Gemaakt uit RVS
- Keramische anti-aanbkalaag
- 6mm dikke sandwichbodem
- Verkrijgbaar in 20, 24, 28 en 32 cm
- Cool touch handgreep
- Gemaakt uit aluminium
- Keramische antikleeflaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Verkrijgbaar in verschillende groottes
- Gemaakt uit aluminium
- Ceragreen keramische anti-aanbaklaag
- Inclusief glazen deksel met siliconen rand
- Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie en downdraft kookplaten
- Verkrijgbaar met diameter van 28 cm
- Gemaakt van hoogwaardig aluminium
- Keramische anti-aanbaklaag
- Diameter 24 cm
- Inclusief transparant glazen deksel met ventilatiegat
- Geschikt voor gas, elektrisch, inductie en keramisch vuur
- Hittebestendige handgreep in kleurrijk bakeliet
- Aluminium wokpan
- Thermolon keramische anti-aanbaklaag
- Gewicht: 1,06 kg/inhoud: 3,7 liter
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Verkrijgbaar in 24 en 28 cm
- Gemaakt uit aluminium
- Keramische anti-aanbaklaag
- Inclusief glazen deksel
- Geschikt voor alle warmtebronnen waaronder ook inductie en oven
- Verkrijgbaar met diameter van 28 cm
- Gemaakt uit hoogwaardig aluminium
- Keramische anti-aanbaklaag
- Diameter 26 cm
- Hittebestendige handgreep uit bakeliet, voorzien van duimsteun
- Geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en inductie vuur
- Grillstreepjes en snelle warmteverdeling
- Gemaakt uit 100% gerecycleerd aluminium
- Ceragreen keramische anti-aanbaklaag
- Inclusief glazen deksel met afgietfunctie en lepelhouder
- Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder ook inductie en downdraft kookplaten (niet geschikt voor de oven)
- Inhoud: 2 liter
- Koekenpan: 24 cm
- 2 kookpotten: 20 cm (2,5l) en 24 cm (4,5l)
- Steelpan 16 cm (1,4l)
- Inclusief 3 deksels
- Pannen met keramische anti-aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen
Voordelen van keramische pannen
Naast het duurzame karakter van keramische pannen hebben deze nog vele andere voordelen:
- Keramische pannen kunnen hitte erg goed geleiden;
- Makkelijk schoon te maken;
- Geen of weinig olie/boter nodig;
- Lange levensduur;
- Geschikt voor alle warmtebronnen;
- Milieuvriendelijk;
- Energiezuinig omdat ze warmte langer vasthouden.
Nadelen van keramische pannen
Naast vele voordelen hebben keramische pannen uiteraard ook enkele nadelen of aandachtspunten:
- Keramiek is zacht materiaal en daardoor breekbaar;
- Keramische laag kan scheuren en is gevoelig voor krassen;
- Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de kleur en structuur aantasten;
- Keramische pannen blijven heel erg lang warm.
Keramische pan schoonmaken; hoe doe je dat?
Om de levensduur van je keramische pan te verlengen is het aangewezen deze altijd met de hand schoon te maken. Ook al mag de pan volgens de producent in de vaatwasser, toch doe je het beter gewoon zelf.
Om de pan goed schoon te maken gebruik je een zachte spons en een lauw+warm zeepsopje. Een keramische pan zal niet snel aankoeken waardoor je ze op deze manier snel schoon zal krijgen.
Waarom bakt mijn keramische pan aan en hoe voorkom je dat?
Blijven er toch etensresten aan de keramische laag plakken dan kan je alsnog de pan makkelijk schoon krijgen. Hiervoor kan je als volgt te werk gaan:
Maak een sopje van azijn en water en voeg dit toe aan de pan. Breng dit sopje aan de kook op een laag vuur. Eénmaal het sopje begint te koken laat je de pan nog maximaal 5 minuutjes op het vuur staan. Na 5 minuutjes zet je het vuur uit en laat je de pan zachtjes afkoelen.
Wanneer de keramische pan volledig afgekoeld is kan je de etensresten uit de pan verwijderen met behulp van een zachte spons of vaatdoek.
Is een keramische pan geschikt voor inductie?
Keramische pannen kan je op alle warmtebronnen gebruiken waaronder dus ook inductie. De pannen kunnen een hitte aan tot wel 450°C. Een keramische pan op een inductievuur gebruiken is dus geen enkel probleem.
- Gemaakt uit RVS
- Keramische anti-aanbkalaag
- 6mm dikke sandwichbodem
- Verkrijgbaar in 20, 24, 28 en 32 cm
- Cool touch handgreep